FAQ
Έχετε απορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία; Διαβάστε τις συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι θεραπευόμενοι πριν επιλέξουν θεραπευτή.
Ποιος χρειάζεται θεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με ψυχιατρικά προβλήματα. Αντίθετα, καλύπτει μια ευρεία γκάμα συναισθηματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών δυσκολιών που μπορούν να απασχολήσουν τον καθένα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμα, εφαρμόζεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους και να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Με λίγα λόγια η ψυχοθεραπεία, αν και δεν είναι πανάκεια, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σχεδόν στον καθένα!
Πώς λειτουργεί;
Κατ’ αρχήν η ψυχοθεραπεία δεν έχει έτοιμες λύσεις ούτε κάνει μαγικά. Είναι μια συνεχής διαδικασία ανακάλυψης και δυναμικής δουλειάς τόσο από το θεραπευτή όσο και από το θεραπευόμενο. Ο θεραπευτής δεν λειτουργεί σαν «δάσκαλος» ή «καθοδηγητής» αλλά σαν συνοδοιπόρος και συνεργάτης.
Η αλλαγή στη θεραπεία έρχεται μέσα από τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών μας συγκρούσεων, την αναγνώριση των δυσλειτουργικών σκέψεων και συμπεριφορών μας, και την προσπάθεια να βρούμε νέους τρόπους να λειτουργούμε και να σχετιζόμαστε με τους γύρω μας. Τα εργαλεία που μας βοηθάνε σε αυτή την προσπάθεια ποικίλλουν ανάλογα με το θεραπευτή, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και την προσωπικότητά μας. Ωστόσο ένα εργαλείο είναι πάντα σταθερό και αυτό δεν είναι άλλο από τη μοναδική σχέση που δομείται ανάμεσα στο θεραπευτή και το θεραπευόμενο.
Πόσο κοστίζει;
Μια θεραπευτική συνεδρία κρατάει περίπου 50 λεπτά, και στοιχίζει 50 ευρώ. Ωστόσο σε ειδικές περιπτώσεις και μετά από συνεννόηση με το θεραπευτή, μπορούν να γίνουν ποικίλες διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο συνεργασίας και αμοιβής τους θεραπευτή.
Πόσο κρατάει;
Μια θεραπεία μπορεί να κρατήσει, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, από 2-3 μήνες μέχρι αρκετά χρόνια. Η συχνότητα μπορεί να είναι από εβδομαδιαία μέχρι μηνιαία, αν και γενικά ισχύει ότι δεν είναι πολύ βοηθητικό να μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα μεταξύ των συνεδριών.
Τι είναι θεραπευτικό μοντέλο;
Με αυτό τον όρο εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζει να δουλεύει κάθε θεραπευτής, κάτι που εξαρτάται κυρίως από την εκπαίδευση και τη θεωρητική εξειδίκευσή του. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα ψυχοθεραπείας, όπως είναι η ψυχανάλυση, που δίνει έμφαση στις πρώιμες παιδικές εμπειρίες και την ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη του ανθρώπου, ο συμπεριφορισμός που δίνει έμφαση στις μαθημένες συμπεριφορές, οι γνωσιακές θεραπείες που επικεντρώνουν στο πώς σκεφτόμαστε, η συστημική προσέγγιση που επικεντρώνει στην οικογένεια κλπ.
Επιλέγοντας θεραπευτή μη διστάσετε να ρωτήσετε για το μοντέλο που ακολουθεί, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι αυτό που αναζητάτε αυτή τη στιγμή.
Πώς προστατεύονται τα προσωπικά μου δεδομένα;
Στην ψυχοθεραπεία ισχύει αυστηρά το απόρρητο και εμπιστευτικό της σχέσης θεραπευτή θεραπευόμενου. Η εμπιστευτικότητα αυτή μπορεί να αρθεί μόνο σε περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή ενός ανθρώπου ή η σωματική και ψυχική ακεραιότητα ενός παιδιού.
Το απόρρητο διασφαλίζεται, εκτός από την απόλυτη εχεμύθεια που χαρακτηρίζει τη θεραπευτική σχέση, και με την προσεκτική καταχώρηση των σημειώσεων του θεραπευτή είτε σε χειρόγραφους είτε σε προστατευόμενους με κωδικό ηλεκτρονικούς φακέλους.